Naypyidaw

När man tänker på Burmas (Myanmar) huvudstad, kommer de flesta att tänka på det historiska Rangoon (Yangon). Men sedan 2005 har landets administrativa hjärta flyttats till den moderna, och smått gåtfulla, staden Naypyidaw. Med stora avenyer, mäktiga regeringsbyggnader och en nästan öde stadsbild reser den frågor – varför finns den här och vem bor egentligen där?

Från Rangoon till Naypyidaw

Historiskt har Rangoon varit Myanmars viktigaste stad – kulturellt, ekonomiskt och politiskt. Dock fattade juntan beslutet att bygga en ny huvudstad, relativt anonymt i landets centrala delar. Officiellt invigdes Naypyidaw som huvudstad på Burmas nationaldag 2005, men anledningen till flytten är fortfarande omgiven av spekulationer. Teorier inkluderar både strategiska, astrologiska och säkerhetsmässiga skäl.

Det som är säkert är att Naypyidaw ligger mitt i landet, långt från kusten och eventuella hot från havet. Avståndet till Yangon är cirka 320 kilometer. Med mycket god infrastruktur – inklusive en av landets största flygplatser – markerar huvudstaden regeringens kontroll, och signalerar modernitet och framtidstro, åtminstone på ytan.

Byggd för framtiden

Naypyidaw är planerad in i minsta detalj. Staden är massiv till ytan och har breda, ofta tomma motorvägar – vissa påstås vara breda nog för att fungera som start- och landningsbanor för flygplan. Staden är indelad i zoner; det finns en regeringszon, hotellzon, butikszon, militärzon och särskilda bostadszoner för statstjänstemän och deras familjer.

Denna uppdelning har gjort Naypyidaw något av en “administrativ öken”, särskilt för utomstående. Många stadsdelar är glest befolkade och gatorna står ofta nästan tomma. Även centrala platser som Den gyllene pagoden Uppatasanti eller den gigantiska regeringsbyggnaden får ett öde intryck, vilket skiljer sig markant från myllret i andra asiatiska storstäder.

Livet i Naypyidaw

Att leva i Naypyidaw innebär ett liv bland stora ytor, vidsträckta grönområden och modern infrastruktur. Här finns uppbyggda skolor, sjukhus och köpcentrum, samt statens egna bank och postkontor. De flesta invånare är statsanställda och deras familjer.

Många utländska företag och organisationer har tvingats flytta sina kontor hit, då alla departement är koncentrerade till staden. Det har skapat en viss internationell närvaro, men stan saknar fortfarande det pulserande folkliv man hittar i t.ex. Yangon eller Mandalay.

Arkitektur och landmärken

Trots att Naypyidaw känns yngre än många huvudstäder i regionen, har staden flera sevärda byggnader. Mest spektakulär är Uppatasanti-pagoden, en nästan exakt kopia av Yangons Shwedagon-pagod. Den är 99 meter hög, bländande gyllene och en av stadens stoltheter.

Här finns även det mäktiga parlamentskomplexet och presidentpalatset, båda med sträng säkerhet och majestätiska parker. Runtom finns ett antal stora hotell, ett djurpark, ett vattenland och konstgjorda sjöar som ger möjlighet till rekreation i den heta solen.

Infrastruktur och tillgänglighet

Stadens moderna transportsystem är ett av dess signum. Till skillnad från Myanmars övriga delar är vägnätet här i mycket gott skick. Men trots 20-filiga motorvägar domineras vägarna av tomhet. För utländska besökare framstår Naypyidaw som märkligt ödslig – men för myndigheter och militär innebär det säkerhet och kontroll.

Naypyidaw har även en internationell flygplats som kopplar samman staden med både inrikes och utrikes destinationer. Bussar och bilar är i princip enda sätten att ta sig runt; kollektivtrafik eller promenadvänliga områden är bristvara.

Kultur och nöjen

Trots stadens storlek är det kulturella erbjudandet fortfarande begränsat. Några museer, ett bibliotek och olika festivaler erbjuds, men det råder en mer dämpad atmosfär än i landet huvudsakliga kulturcentrum. Allt fler moderna sportanläggningar och shoppingcenter byggs, och regeringen satsar på att locka både inhemska och utländska investerare.

Naturen runt staden är frodig: omkring Naypyidaw breder djungel, kullar och små floder ut sig. Det finns statligt skötta parker, golfbanor och till och med en konstgjord strand invid sjöarna. Men för vanliga invånare blir nöjeslivet till stor del privat – hemmen har blivit viktiga sociala knutpunkter.

Politikens nervcentrum

Det är framför allt politik och administration som ger staden dess karaktär. Här hålls parlamentssessioner, viktiga förhandlingar och statsbesök. Majoriteten av de internationella ambassaderna ligger dock fortfarande kvar i Yangon, vilket speglar Naypyidaws status som “fungerande” men ännu inte helt integrerad huvudstad.

Myndigheternas makt känns påtagligt överallt, med vägspärrar, övervakningskameror och noggrant kontrollerade stadsdelar. Det moderna, fyrkantiga rutnätet speglar inte bara planerarnas vision av en effektiv stad, utan också ambitionen att ha ordning och kontroll.

Mystiken lever vidare

Varför byggdes Naypyidaw, egentligen? De exakta motiven för huvudstadsbytet diskuteras än idag. Många hävdar att det handlade om säkerhet, andra om astrologiska rekommendationer till militärregimen. En sak är klar: staden reser sig som ett unikt exempel på 2000-talets stadsbyggande i en politiskt komplex del av världen.

Mitt bland tropiska fält, palmer och moderna administrationsbyggnader fortsätter Naypyidaw att vara ett mysterium – både för sina egna invånare och för de allt fler nyfikna besökare som söker sig dit.

« Nassau New Delhi »