
Alger, eller El Djazaïr som staden heter på arabiska, är huvudstad i Algeriet och har en historia, kultur och atmosfär som både fascinerar och förför. Med sitt läge längs Medelhavets solblänkande kust och sin rika blandning av arabisk, berber, ottomansk och fransk arv utgör Alger en unik metropol i Nordafrika. Här möts tradition och modernitet, det förflutna och nuet, i stadens vindlande gator, färgglada marknader och storslagna byggnadssilhuett.
Geografi och stadsbild
Alger ligger dramatiskt placerad på sluttningarna av Sahelkullarna, med utsikt över en naturlig hamn mot Medelhavet. Staden breder ut sig över 363 kvadratkilometer och är hemma för över 3,4 miljoner invånare, vilket gör den till en av Nordafrikas största städer. Stadens centrum domineras av vita, kubformade hus som klättrar upp längs bergssluttningen – ett skådespel som gett Alger sitt smeknamn: “la Blanche” – den vita staden.
Kasbah – det oslagbara hjärtat
Högst upp i staden ligger den legendariska Kasbah, gamla stadskärnan som sedan 1992 är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Kasbah är labyrintisk av smala gränder, branta trappor och vackert åldrade hus, många med magnifika innergårdar och dekorativa kakelväggar. Här finner man också traditionella moskéer och palats som daterar sig till den ottomanska storhetsperioden, samt dussintals små hantverksbutiker och marknadsstånd.
Historiska penseldrag
Algers historia är en mosaik av intryck. Staden grundades redan under antiken och var ett viktigt feniciskt handelscentrum innan romarna tog över. Under medeltiden blev Alger ett berberfäste och senare en ottomansk utpost, känt för sina mäktiga sjörövare, de så kallade Barbareskkustens pirater. Fransmännens ockupation 1830 satte ytterligare avtryck och Alger blev centrum för den franska koloniala administrationen i Nordafrika fram till självständigheten 1962.
En revolutionär stad
Alger har alltid varit en stad för politiskt uppvaknande. Under 1900-talets första hälft var den en fristad för revolutionära idéer och frihetskämpar från hela Afrika, inte minst i kampen mot kolonialmakten Frankrike. Efter självständigheten blev staden en symbol för afrikansk självständighet och panafrikanskt samarbete.
Kulturell dynamik och vardagsliv
Staden tackar sitt mångfacetterade arv för det blomstrande kultur- och nöjeslivet. I Alger hittar man teatrar, biografer, bokhandlar, musikscener och konstgallerier. Modern algiersk kultur genomsyras av starka traditioner, men utmanas ständigt av unga konstnärer, musiker och nyskapare.
Mat och smaker
Algier’s kulinariska landskap är rikt och varierat. Här binds det maghrebbinska köket samman med arabiska och franska influenser. Couscous är nationalrätten, ofta serverad med lamm, kyckling eller fisk och grönsaker. Harira, en mustig soppa, är populär under Ramadan. På stadens caféer serveras gärna baklava, mandelkakor och starkt sött myntate – dofter som färgar hela stadsbilden.
Musik och dans
“Rai”-musiken, med sina rötter i Algeriets västra delar, har en självklar plats på stadens klubbar och festivaler. Alger är också känt för andalusisk musik, poesi och traditionell berbermusik.
Imponerande sevärdheter
- Kasbah: Som redan nämnt är Kasbah den absoluta kulturella höjdpunkten. Missa inte Djamaa el-Kebir-moskén från 1000-talet och palatset Dar Hassan Pacha.
- Notre Dame d’Afrique: En praktfull basilika från 1872, belägen på en klippa med vidsträckt utsikt över havet.
- Jardin d’Essai du Hamma: En grön oas och botanisk trädgård i stadens sydöstra del, populär för både picknick och avkoppling.
- Museer: Bardo-museet (arkeologi och etnografi) och Musée des Beaux-Arts presenterar såväl det algeriska som internationella konst- och kulturarvet.
- Promenad i hamnkvarteren: Känn historiens vindslag längs Boulevard Che Guevara och hamnens gamla koloniala fasader.
Ekonomi och näringsliv
Alger är navet i Algeriets ekonomi, med starka band till industrin (framförallt olja och gas), hamnverksamhet och handel. Under de senaste decennierna har stadsbilden förändrats av nya höghus, shoppingcenter och ett växande tjänstesamhälle. Samtidigt är arbetslösheten en utmaning, särskilt bland yngre invånare, och utvecklingsprojekten är många för att möta framtidens behov.
Utbildning och innovation
I staden finns flera framstående universitet, bland annat Université d’Alger. Universitetet har fostrat många framstående akademiker, politiker och kulturpersonligheter, och utgör en smältdegel för unga människor från hela landet. Fler utbildnings- och forskningsinstitutioner växer nu fram, med drivet att förnya allt från teknik till medicin och konst.
Vardagsliv och transporter
Alger är relativt välförsedd med kollektivtrafik, inklusive ett modernt tunnelbanesystem (“le métro d’Alger”), spårvagnar, kollektivbussar och de populära små färgglada taxibilarna, “clandestines”. Trafiken kan vara hektisk, särskilt under rusningstid, men stadens promenadstråk bjuder på vackra vyer mot havet och stadens arkitektur.
Religion och samhälle
Islam är den dominerande religionen i Alger och kyrkor och moskéer finns över hela staden – några av dem bland de mest arkitektoniskt slående i Nordafrika. Samhället präglas av generositet och gästfrihet, och det är inte ovanligt att bjudas in på te eller mat av nyfikna lokalbor.